Bacteriofagentherapie neemt geen nieuwe patiënten meer aan

De afgelopen 3 jaar heb ik mij in dienst gesteld van de fagen. Nadat mijn vader letterlijk gered werd m.b.v. de bacteriofagen, wilde ik dat meer mensen te horen kregen van het bestaan van deze fagen. Ik wilde meer mensen helpen, uitleg geven over de behandelmogelijkheden, zodat ook de ervaring van anderen en kennis over de fagen verder zou verspreiden. 

In ruim 3 jaar heb ik veel mensen kunnen adviseren, helpen en begeleiden. Ruim 75% daarvan heeft baat gehad bij de bacteriofagen behandeling. Ontzettend fijn!

Maar het waren ook hele intensieve jaren. De confrontatie met de schrijnende situaties waarin mensen beland waren en de wanhopige mensen die ik sprak, maakten grote indruk op mij. De problemen met de steeds maar terugkerende bacteriële infecties bij mensen zijn groot in Nederland en duren vaak al jaren. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen en iedereen was dolgelukkig als er na verloop van tijd merkbare verbeteringen optraden. De fagen deden en doen hun “werk” maar soms duurt het lang, te lang, soms kwamen de fagen te laat, mensen overleden. Bovendien kan niet iedereen een fagenbehandeling betalen, dat is ontzettend frustrerend als het een oplossing is voor het leed dat mensen hebben. Gelukkig merken veel mensen in de eerste maanden iets positiefs. In allerlei situaties die voor mij ook nieuw waren, heb ik geprobeerd voor iedereen individueel het beste te bereiken binnen de fysieke en financiële mogelijkheden en beperkingen.

Ik heb het met ziel en zaligheid gedaan, maar heb begin 2020 besloten om met mijn hulp en begeleiding voor nieuwe patiënten te stoppen om tijd vrij te maken voor andere werkzaamheden en zorgtaken.

Ik hoop van harte dat de bacteriofagen in Nederland de aandacht gaan krijgen die ze verdienen en in de nabije toekomst ook in Nederland onderdeel worden van de behandelmogelijkheden voor bacteriële infecties.  Door alle uitzendingen van Dokters van Morgen over de bacteriofagen zijn er gelukkig mooie initiatieven gestart. Maar er is nog een lange weg te gaan.

Ik bedank iedereen voor het vertrouwen in mij, het Eliava en de bacteriofagen.

Lies Planje