Ervaringen van patiënten

caret-down caret-up caret-left caret-right
Elizabeth

Na eerst een periode bij de huisarts in behandeling te zijn geweest voor steeds terugkerende blaasonstekingen door de Klepsiella pneumoniae-bacterie, werd ik in 1993 naar de uroloog verwezen. Hierna volgde een scala van alle mogelijke onderzoeken, dagbehandelingen in het ziekenhuis met katheterisatie met gentamicine-spoelingen, injectie in mijn dijbeen, zelf leren katheteriseren enz. Door de vele antibiotica had ik ook regelmatig vaginale ontstekingen, hondsziek was ik soms. Tussendoor had ik nog drie keer een spoedopname van vijf dagen met een infuusbehandeling in het ziekenhuis, vanwege de koorts was de arts bang voor nierbekkenontsteking. Door de uroloog werd ik toen weer doorgestuurd naar een professor urologie in het AMC in Amsterdam, ook die kon niets meer voor mij doen, uitbehandeld was ik! Bij de laatste ziekenhuisopname in augustus 2017 weer aan het infuus en weer dezelfde diagnose: uitbehandeld. In oktober 2017 hoorde ik via Dokters van Morgen op tv over de bacteriofagen die men in Georgie gebruikt. Na toezending van urinemonsters naar Tbilisi, ben ik in januari 2018 begonnen met een bacteriofagenkuur. De eerste op maat gemaakte fagenkuur gaf helaas geen echte match.  Na een poos startte ik met een 2e kuur die succesvol was met op maat gemaakte fagen. Toen daalde eindelijk het kiemgetal van de bacterie, daarnaast kreeg ik via katheterisatie fagen rechtstreeks in de blaas ingebracht. Daarna bleek de urine helemaal schoon, de Klebsiellabacterie was helemaal weg. Na zes  maanden en vier keer een urinetest in het laboratorium is de bacterie nog steeds weg.

Ik ben sinds 1993 insuline-afhankelijk suikerpatiënt. Het allermooiste resultaat van deze behandeling is dat nu de Klebsiellabacterie weg is, de suiker met sprongen is gedaald. Ik hoef nog maar 20% te spuiten van wat ik hiervoor moest inspuiten: de Klebsiella was de oorzaak van de veel te hoge suiker. Ik hoop over twee maanden 89 jaar te worden. Dat ik na 27 jaar blaasontstekingen en veel te hoge suikergehaltes op mijn leeftijd door de fagenkuur genezen ben van de blaasontsteking en de suiker veel lager is, vind ik een groot wonder.
Ik ben de medewerkers van het Eliava Bacteriofageninstituut in Tbilisi en Lies Planje heel dankbaar voor deze behandeling en hun betrokken en geduldige begeleiding. Gezien de huidige ontwikkelingen rond antibiotica-resistentie vind ik het heel belangrijk dat bacteriofagen als alternatief serieuzer genomen gaan worden door de reguliere geneeskunde.

Elisabeth

Marie-Jose

35 jaar geleden heb ik een incomplete dwarslaesie overgehouden aan een skiongeval. Daardoor heb ik o.a. neuropathische voeten, hetgeen betekent dat ik geen gevoel heb in mijn voeten.

Ongeveer 6 jaar geleden heb ik een open hiel opgelopen, omdat mijn linker schoen niet goed was vastgebonden. Ik dacht een paar keer je moet die schoen vastmaken. Dat kan ik niet zomaar doen, want ik moet hierbij kunnen zitten, omdat ik anders mijn evenwicht verlies. De hele dag over het hoofd gezien. De volgende dag kreeg ik de rekening gepresenteerd: De hiel lag totaal open. Naar de huisarts gegaan. Achteraf was Eerste Hulp beter geweest.Na een paar dagen naar de revalidatie arts en de daaraan verbonden wondconsulente.

Na 2 maanden was de hiel totaal zwart: dood weefsel. Doorverwezen naar Mytralis, Expertise Centrum Wondzorg te Heerlen. Hier heeft men het dode weefsel verwijderd en de wond gedurende 2 en een half jaar verzorgd met allerlei verbanden, smeersels etc. Toen was de wond op een gegeven moment blijkbaar dicht? Echter doordat een tape onder mijn voet was gaan dubbel zitten, was de wond weer open: 3,5 bij 1,2 cm. Na een half jaar wist Mytralis geen andere oplossing dan de voet in gips vastzetten. Dat wilde ik niet.

Daarna ben ik meer dan een half jaar in behandeling geweest in de St. Maartenskliniek te Nijmegen. Revalidatiearts en wondgeneeskundige. Ook daar met wisselend resultaat. Zelfs een aangemeten schoen gehad, waar ik helemaal niet op lopen kon. Tot men op een gegeven moment ook geen oplossing meer wist en gips voorstelde. Dat was voor mij niet de oplossing.

Toen kwam ik in het UMC te Maastricht terecht. Eerst was ik bij de wondverpleegkundige in behandeling. Via hem kreeg ik een afspraak bij een orthopeed. Deze wilde gelijk opereren samen met een plastisch chirurg en na een aantal onderzoeken. Bovendien had hij helemaal geen tijd! Ik had er een onaangenaam gevoel bij.

Toen ben ik zelf op zoek gegaan en op de wondpoli van Viecuri in Venlo terecht gekomen. Een verademing. Sympathieke mensen, makkelijk te benaderen, een verademing. Ook zij hebben met de hun ter beschikking staande middelen de wond behandeld. Er werd ook een MRI gemaakt, waaruit bleek dat het bot was aangetast. Mijn bestaande vermoeden, dat mijn voet zou worden afgezet, werd alleen maar groter. De chirurg stelde dan op zeker moment voor om te opereren. Daarop antwoordde ik: NEE. Verbaasde blikken. Van tevoren had ik al geïnformeerd naar de mogelijkheden van de bacteriofagentherapie.

Er werd een kweek gemaakt van de bacteriën. In het lab onderzocht en vastgesteld welke bacteriën in de wond voorkwamen. Her resultaat werd naar de Eliava kliniek in Tiblisi, Georgië gestuurd. De artsen daar kwamen tot de conclusie dat de behandeling thuis kon plaats vinden.

De Buurtzorg heeft zich hierover ontfermd; de fagen toegediend en de wond verzorgd. Na 4 maanden was de wond zo goed als helemaal genezen. Een wonder! Iedereen staat er verteld van. Ook in Viecuri: dat de wond zo zou genezen, hadden we nooit gedacht.

Dit was mogelijk door de contactpersoon in Nederland met Georgië: Mevr. L. Planje. Een grote pluim.

De geweldige en sympathieke, meelevende ondersteuning van de Buurtzorg. En niet te vergeten de goede vriendin van mij, die mij steeds naar alle afspraken heeft gechauffeerd. Iedereen heel veel dank, die mij gesteund en geholpen heeft.

Marie José Vrancken.

 

 

Moeder van Carly
Begin vorig jaar kreeg mijn toen 83-jarige moeder last van steeds terugkerende blaasontstekingen. De huisarts schreef verschillende soorten antibiotica-kuren voor, met wisselend succes. De blaasontsteking bleef maar terugkeren. Uiteindelijk is haar urine begin oktober op kweek gezet en toen bleek dat mijn moeder besmet was met de antibiotica-resistente klebsiella pneumonidae bacterie. De huisarts vertelde haar dat ze hiermee moest leren leven en dat er voor haar geen goede antibiotica voorhanden waren. Ook zou ze bij ziekenhuisopnames geïsoleerd moeten worden vanwege deze bacterie. Mijn moeder kampt met allerlei aandoeningen en deze blaasontsteking en multiresistente bacterie waren wel heel erg veel tegenslag erbij en haar conditie verslechterde heel erg.
We hebben de televisie-uitzending dokters van morgen gezien, waarin verteld werd over een fagentherapie in Tblisi die wel zou kunnen helpen in het geval van klebsiella pneumonidae. Lies Planje vertelde in deze uitzending over de succesvolle behandeling op afstand van haar vader, ook besmet met de klebsiella bacterie, door het Eliava instituut met op maat gemaakte bacteriofagen.
Ik heb toen Lies Planje een mail gestuurd met de vraag of zij kon helpen bij het tot stand komen van een behandeling op afstand. Zij heeft ons in alle opzichten fantastisch geholpen. 
Na het insturen van een urine-monster liet het Eliava-instituut weten dat zij een faag op maat konden maken, specifiek gericht tegen de klebsiella pneumonidae. 
Het maken van de maatfaag duurde ruim een maand en Lies heeft voor ons bemiddeld en begin maart van dit jaar kon mijn moeder aan de fagen-kuur beginnen. Deze kuur duurde ongeveer anderhalve maand, waarbij ze twee maal daags de fagen oraal moest nemen. Ze merkte gedurende de kuur wel enige verbetering maar helaas bleek aan het einde van de kuur dat de klebsiella nog niet weg was uit haar blaas. Op advies van Lies hebben we uiteindelijk besloten om nog een vervolgkuur voor mijn moeder te bestellen, omdat het soms langer duurt voordat de fagen echt aanslaan, mede omdat mijn moeder de fagen oraal nam en gezien haar medische toestand een katheter geen optie was. 
We moesten natuurlijk weer een maand wachten op de nieuwe fagen, omdat ze weer op maat gemaakt moesten worden. 
Tijdens de wachtperiode werd mijn moeder weer zieker en moest ze uiteindelijk met een urineweginfectie in het ziekenhuis opgenomen worden. Daar is ze 5 dagen via een infuus met speciale antibiotica behandeld, waarmee de acute urineweginfectie de kop werd ingedrukt, maar de klebsiella, zo bleek uit een nieuwe kweek door het ziekenhuis, was nog niet weg. 
Begin juni kon mijn moeder aan de vervolgkuur van de fagen beginnen, waarbij ze de fagen nu op instructie van het Eliava driemaal daags moest innemen, en deze vervolgkuur bleek tot onze grote blijdschap uiteindelijk positief effect te hebben. 
Op 27 juni heeft ze weer een kweek laten doen waarvan we op 6 juli de uitslag kregen: de klebsiella en de urineweginfectie waren helemaal weg. 
De fagen hebben uiteindelijk uitstekend gewerkt en wij zijn heel erg dankbaar voor alle hulp die we van Lies hebben gekregen.
Kees

Als je gezond bent heb je honderd wensen Als je ziek bent heb je er maar een.

Hierbij wil ik mijn ervaring met u delen van mijn bezoek aan de Eliava kliniek in Tbilisi.

Op 3 oct 2013 heb ik een nieuwe heupprothese gekregen in het ziekenhuis in Nederland.
Al kort daarna werd duidelijk dat ik een ziekenhuis bacterie (MRSA) had en een fistel die open bleef.

Er is toen een paar keer gespoeld en ik heb verschillende antibiotica kuren gehad, tot ik daar resistent voor werd en de enige oplossing was dat mijn heup er uit moest, maar dat was wat ik juist niet wilde. De chirurg vertelde mij, je kan nooit meer zo lopen zoals je nu doet en er is 80 % kans dat de bacterie verdwenen is.
Dat zette mij wel even aan het denken, ik heb nu geen pijn, ik loop goed, alleen moet ik s’morgens en s’avonds de wond verzorgen.…..

Toen kreeg ik een telefoontje van mijn zoon die vertelde dat een collega een TV programma had gezien, dat er in Georgie een fagenbank was die bacterien kunnen vernietigen.
Ik heb mij er in verdiept en ben toen in contact gekomen met Lies Planje die ook in dat programma was en zij vertelde over haar 84 jarige vader die heel slecht was omdat ze niets aan de bacterie konden doen, dat hij de juiste fagen speciaal voor die bacterie heeft genomen en die bacterie nu weg is. Zij heeft toen van alles voor mij geregeld en een afspraak gemaakt voor mij in de Eliava kliniek in Tbilisi.

Wij zijn afgereisd mijn vrouw ik met het vliegtuig naar Tbilisi en werden daar opgewacht door Alexander die ons naar het appartement bracht.

Wij hadden zelf het appartement geregeld, we konden lopend naar de kliniek.

20 febr was onze eerste afspraak. We hadden vooraf al wondvocht opgestuurd, dus ze wisten welke fagen ze moesten gebruiken.
We werden door een tolk aardig aangesproken en begeleid. We kregen een intake gesprek met 2 doctoren die uitlegden hoe de behandeling zou gaan. Direct werden er fagen in mijn fistel gespoten en ik kreeg fagen mee die ik ‘s morgens en ’s avonds moest drinken.
Na de vierde dag was de dokter al heel tevreden dat de fagen goed aan sloegen en de wond er goed uit zag.

Het ging allemaal heel relaxt en ondertussen hadden wij al heel veel Nederlanders ontmoet die allemaal daar naartoe kwamen met een bacterie.

Ik heb mijn laatste behandeling 2 maart gehad, de wond is al bijna dicht en ik voel mij heel goed en ben blij dat ik naar de Eliava kliniek in Tbilisi ben gegaan.

 


 

Huib

Vanaf mijn geboorte is mijn onderlichaam verlamd wegens Spina Bifida T 8  ( een vorm van ruggemergzenuwverlamming enigszins te vergelijken met een dwarslaesie ) . Behalve het niet kunnen lopen zijn daardoor ook de plas en poepfunctie niet onder controle .

Dat dit de nodige risico op o.a. urineweginfectie met zich meebrengt , laat zich raden. Ik heb me altijd redelijk gezond weten te houden door een ijzeren discipline aangaande een gezonde levensstijl en voeding.

In 2016 bereikte ik mijn 72 jarige leeftijd en werd ik al enige tijd geplaagd door een steeds terugkerende blaasontsteking ;  de ene na de andere antibioticakuur volgde elkaar op met gevolg dat de resistentie van de E-Coli bacterie ( welke de grootste boosdoener was ) alleen maar toenam en mijn conditie steeds slechter werd.

Tot drie maal toe ben ik de afgelopen twee jaar in kritieke toestand opgenomen in het plaatselijk ziekenhuis en moest antibiotica via het infuus mij redden.

Bij de laatste behandeling kreeg ik van de uroloog te horen dat ik bij een volgende opname nog maar door één middel gered zou kunnen worden ;  de mogelijkheden waren door de resistentie van de bacteriën uitgeput.

Door het  niet kunnen uitplassen ben ik al jaren genoodzaakt tot katheterisatie welke handeling ongeveer zes maal daags moet plaatsvinden . Dat daardoor de kans op infectie alleen maar toeneemt is helaas maar al te waar ….

Tot mijn grote geluk heb ik gekeken naar de TV - uitzending  " Dokters Van Morgen " in 2017 en stuitte op nog andere uitzendingen op Radar en Zembla welke de wonderbaarlijke mogelijkheden tot genezing van tal van aandoeningen belichtten met de bacteriofagentherapie.

Vol goede moed en erg begeesterd nam ik contact op met Lies Planje en stond enige tijd later op het punt met mijn vrouw richting Georgië te vliegen op weg naar het Eliava instituut in Tbilisi.

Gelukkig bracht Lies mij in contact met een ander iemand die evenals ik rolstoelgebruiker is en net terug was uit Georgië ; deze verhalen maakten mij niet gelukkig, in die zin dat het voor iemand in een rolstoel allemaal erg moeilijk , zo niet onmogelijk is, je aldaar te redden.

Dit alles maakte ons niet gelukkig en de moed zonk me in de schoenen ( banden ) .

Tot mijn vreugde opperde Lies de mogelijkheid tot behandeling op afstand en zo geschiedde.

Twintig dagen heb ik vervolgens drie maal daags de drie verschillend faagcomponenten ingenomen, een maal oraal en twee maal via het katheter rechtstreeks in de blaas.

Reeds na vier dagen begon ik mij al beter te voelen ; de verlammende zwaarte in mijn hoofd nam af en de scherpe pijn in de blaas nam eveneens af.  Na deze kuur bleek de microbioloog de urine schoon te bevinden ; wat geweldig !

Een week later begon het toch weer wat te zeuren en in onderling overleg met Lies besloot ik om nog eens tien dagen op de oude voet door te gaan ; ja, de laatste loodjes wogen erg zwaar .

Inmiddels ben ik al ruim drie maanden zonder antibiotica en gebruik ik de fagen zelfs eenmaal in de week!

Ik kan mijn geluk niet op , wat een ander leven !!

Veel dank ben ik Lies Planje verschuldigd evenals de mensen van het Eliava instituut in Tbilisi;  bedankt lieve mensen !

Huib

 

Jeanne en Willem

Mijn vrouw heeft in 2003 een niertransplantatie ondergaan, tijdens de transplantatie is haar blaas beschadigd en sindsdien heeft zij inmiddels vijftig keer een Uro-Sepsis gehad. Een levensbedreigende urineweginfectie. Kort na de transplantatie heeft zij de resistente Enterococcus- Faecalis bacterie opgelopen. Na alle antibioticasoorten te hebben geprobeerd, stond onze specialist met de rug tegen de muur, zoals hij zei.

Wij hadden net de TV uitzending over bacteriofagen gezien van www.zorg.nu/doktersvanmorgen.

Na overleg en met instemming van onze specialist hebben wij contact opgenomen via www.bacteriofagentherapie.nl met de lieve behulpzame Lies Planje. Zij heeft ons geholpen en bemiddeld met de Eliava kliniek in Tbilisi, Georgië.

Na 20 dagen fagen , in december 2017, was de urine van mijn vrouw weer helemaal schoon. Inmiddels heeft ze al 9 maanden geen urineweginfectie meer gehad. Het is een wonder en voor ons is er weer een toekomst.

Wel heeft ze begin dit jaar negen keer achter elkaar longontsteking gehad, dit kwam opnieuw door een resistente bacterie, dit keer de Enterococcus-Faecium. De dokters hebben dit behandeld met antibiotica, het geen niet hielp. Dus weer met Lies Planje gebeld, zij adviseerde na overleg met de Eliava kliniek om een vijfde bacteriofaag toe te dienen via verneveling. Mijn vrouw had vanuit het ziekenhuis reeds een vernevelapparaat in bruikleen, dus dat was makkelijk. Na tien dagen een vijfde faag te hebben verneveld heeft ze geen longontsteking meer gehad. Inmiddels heeft ze al negen weken niet meer in het ziekenhuis gelegen, voor ons een ongekende luxe.

Door haar blaasproblemen controleren wij dagelijks haar urine en temperatuur. Zodra de temperatuur oploopt en in haar urine leucocyten zichtbaar worden op de teststrips geven we haar

een bacteriofaag en dan is de urine binnen 12 uur weer helemaal schoon en volgt er geen ontsteking.

Mocht er op de teststrips niets te zien zijn, tijdens een temperatuurverhoging, dan gaan wij ervan uit

dat er weer een longontsteking zit aan te komen. In dat geval geven wij weer tien dagen, een vijfde faag via verneveling. Dit is reeds een keer gebeurd en de volgende dag was de temperatuur weer normaal. Wij hopen in de toekomst de problemen op deze wijze voor te blijven.

Ons leven is weer een stuk prettiger geworden, we zijn veel levensbedreigende situaties en stress kwijtgeraakt, dankzij de geweldige fagen. In Georgië werken deze fagen al 100 jaar, waarom moet dat in Nederland zo lang duren, dit moet echt sneller kunnen.

Indien u ook een resistente bacterie heeft, raden wij u aan om contact op te nemen met de geweldige Lies Planje. Mocht u daarna toch nog vragen hebben en graag even praten met een fagen-gebruiker,

dan mag u ons bellen, Lies Planje heeft ons nummer.

Jeanne en Willem

Nicolas
Na drains, een operatie en antibiotica (eind februari tot en met eind mei 2018) ivm een abces waarin de bacterie staphylococ milleria was geconstateerd, was het abces weg en die bacterie geëlimineerd. Toch bleef de pijn, die zelfs met sterke pijnstillers (ocycodon) niet te bestrijden bleek. Na een CT scan werd het duidelijk dat er nu sprake was van een botontsteking en een biopsy wees uit dat het deze keer om de bacterie pseudomonas aeruginosa ging. Eind juni 2018 dus weer aan een andere antibiotica, weer zes weken via een infuus en daarna tabletten. De pijn was soms dragelijk en vaak verschrikkelijk ondanks antibiotica en pijnstillers. In het AMC was antibiotica het enige wat ze voor deze bacterie hadden. Het werd ons steeds duidelijker dat de antibiotica de bacterie niet de baas kon. In mijn wanhoop en nieuwsgierigheid was ik al eerder begonnen met googlen naar andere mogelijkheden naast antibiotica en was artikelen over bacteriofagen tegengekomen. Toen de tweede bacterie echt niet weg bleek te gaan met een zeer langdurige antibioticakuur ben ik me er verder in gaan verdiepen. We hebben in december 2018 contact opgenomen met Lies Planje waardoor het contact met Het Eliava soepeler verliep. Voor de bacterie pseudomonas aeruginosa bestaat een standaard faag. Dr Hoyle van het Eliava en Lies verwachten dat deze faag effectief zou zijn, maar konden uiteraard geen garantie geven. Het bleek in het geval van Nicolas niet nodig om naar Tbilisi af te reizen en dat de behandeling op afstand mogelijk was. Wij waren al op het punt dat we ook met de bacteriofagen zouden beginnen als de artsen het er niet mee eens zouden zijn, maar na een gesprek met hen en overleg met de microbioloog, hadden ze er geen bezwaar tegen. Hun verzoek was wel dat hij de antibiotica zou blijven innemen. Na drie dagen, 2 maal daags de bacteriofagen in te hebben genomen was de pijn weg. Na bijna een jaar lang altijd pijn gehad te hebben was dat ongelooflijk. Uiteraard heeft hij de kuur helemaal afgemaakt. Bij de eerst volgende bloedafname in het AMC bleek dat het CRP ook normaal was. De ondersteuning, bereikbaarheid, en kennis van Lies was voor ons tijdens deze hele periode heel belangrijk en fijn. In september 2019 zijn de bloedwaardes weer gecontroleerd en het CRP is nog steeds normaal. Ook de behandelende artsen geven toe dat de bacterie pseudomonas  aeruginosa door de bacteriofagen is geëlimineerd.
Anny

Na zes jaren van blaasontstekingen en daardoor vele, vele antibioticakuren te hebben gehad (die niet hielpen) ben ik eindelijk door bacteriofagen hiervan verlost. Ook van de ziekenhuisbacterie Klepsiëlla. Mede door de geweldige inzet van mevr. Lies Planje die het mij uiteindelijk mogelijk maakte deze bacteriofagen uit Georgië hier te krijgen en die het proces met de artsen uit Georgië in de gaten hield. Nogmaals mijn dank hiervoor.

Anny

 

Vader van Femke

Mijn vader is inmiddels bijna 5 jaar geleden geopereerd aan een dreigende aneurysma, hij was toen 78. Voor deze operatie was het nodig dat er een katheter werd geplaatst bij hem, waarbij ze helaas zijn blaas hebben geraakt, waardoor hij ernstige blaasproblemen kreeg nadien. Een uitkomst daarvoor was de permanente supra pub welke dan ook bij hem is geplaatst. Eigenlijk heeft hij structureel vanaf die operatie blaasontstekingen gehad en is daardoor dan ook non-stop aan de antibiotica geweest. Inmiddels kreeg hij ook tweemaal een sepsisaanval, waar gelukkig mijn moeder steeds op tijd bij was en de ambulance voor hem kon bellen. Eenmaal in het ziekenhuis konden ze hem zo behandelen dat hij zienderogen weer opknapte en, los van de schrik die in zijn en ons lijf zat, hij toch weer aardig de oude werd.

Desalniettemin hebben de afgelopen jaren enorme weerslag op zijn fysieke gestel en zijn conditie gehad. Mijn vader die met gemak 9 kilometer naar het centrum van Nijmegen fietste, kon amper nog 1 kilometer lopen. Met regelmaat moest hij gaan zitten om uit te blazen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij hem zienderogen achteruit zagen gaan.

Toen kwam de dag dat hij bij Urologie te horen kreeg dat hij een bacterie in zijn blaas had die niet reageerde op de antibiotica. Met andere woorden; de resistentie had toegeslagen… Het ziekenhuis kon nu feitelijk niets meer voor hem doen. Er lag nog één superkanon aan antibiotica op de plank, maar dat kon pas uitgeprobeerd worden als mijn vader weer een sepsis zou krijgen. Niemand kon garanderen dat dat kanon dan zou helpen en uiteraard kon niemand garanderen dat we ook dit keer op tijd bij de sepsis zouden zijn. Dat voelt als leven met een bom in je lijf en gaf vreselijk veel onzekerheid.

Het programma van Annette Herzenberg leerde ons het een en ander over bacteriofagen en ik ben in de pen geklommen om hier meer informatie over te krijgen. Na een tijdje heen en weer gemaild te hebben met o.a. de Eliava Kliniek adviseerden zij mij contact op te nemen met Lies Planje. Zij wist van de hoed en de rand en haar bemiddeling bespoedigt de contacten tussen Georgië en Nederland. Lies heeft mij vreselijk goed geholpen. Geduldig alles uitgelegd en ervoor gezorgd dat de urine van mijn vader in Georgië terecht kwam. De urine werd getest en de bacterie werd gevonden. Hiervoor moesten bacteriofagen op maat gemaakt worden.

Mijn vader moest in de ochtend en in de avond een flesje fagen drinken en werd er overdag een flesje door middel van een blaasspoeling toegediend. Dit hebben wij zelf kunnen doen, want het viel niet mee hier hulp bij te krijgen. De hele behandeling heeft een week of drie geduurd en mijn vader knapte zienderogen op. Gedurende de behandeling is zijn urine driemaal getest op de betreffende bacterie; bij aanvang, halverwege en na afloop. De eerste twee testen gaven aan dat de bacterie er nog zat, maar bij de laatste test was de bacterie weg!! Twee weken later is er voor de zekerheid nog een test afgenomen en ook die was schoon!!

Mijn vader voelt zich nu hartstikke goed. Hij wandelt twee maal per dag een paar kilometer met de hond. Heel soms stopt hij nog even bij een bankje, maar dat doet hij ook om gezellig te kletsen met de mensen die hij in het bos tegen komt. Hij speelt weer naar hartenlust piano en loopt de hele dag te fluiten. Wij hebben hem lang niet meer zo goed gezien en hij heeft zich lang niet meer zo goed gevoeld.

Via deze weg wil ik, namens onze familie, Lies heel hartelijk bedanken voor de begeleiding van dit hele proces. Je hebt ons echt heel erg geholpen en ik hoop van harte dat je dit op deze wijze kunt voortzetten Lies.

Femke

Yvonne over haar moeder Betsy

Ruim 21 jaar geleden is mijn moeder geopereerd  en daarna was ze nooit meer hetzelfde. Wat bleek, na de operatie had zij een ziekenhuis bacterie opgelopen.

Mijn moeder, een sterke vrouw, ging door met haar leven en maakte er het beste van. De bacterie begon meer en meer actief te worden en ze moest meer en meer medicijnen nemen om het te onderdrukken.

Na jaren medicijnen nemen en antibiotica ging het niet meer. Verschillende operaties gehad zonder succes zal ik maar zeggen. Dokters konden niet meer helpen.

Ik zie mijn moeder niet dagelijks omdat ik in Amerika woon. Toen ik mijn moeder zag via de webcam schrok ik en moest ik er van huilen hoe zij er uitzag, je kon zien dat ze er erg slecht aan toe was en veel pijn had.

Rond die tijd kwam op de tv een programa over het Eliava Phage Therapy Center  in Tbilisi. Mijn moeder had het bewaard op haar computer en ik kreeg de link en ik wist mijn moeder had geen tijd meer om nog langer te wachten. Ze had mij laten weten dat ze zo niet meer wilde leven.

Binnen 3 dagen hadden we alles geregeld. De dokters vertelde haar dat ze niet kon vliegen en dat zij het er niet mee eens waren dat ze naar Tbilisi zou gaan. Mijn moeders antwoord  daarop was : Jullie kunnen me niet meer helpen, God dank ben ik baas over mijn eigen lichaam en ik ga er heen.

We kwamen aan in het midden van de nacht. We waren erg verrast met de mensen en hoe vriendelijk ze waren. Het was al 2 am in de nacht en ze waren daar voor ons.

Maandag was de eerst dag in de kliniek : we waren bang en wisten niet wat we moesten denken of verwachten. Je wilt je hoop niet te hoog zetten. Mam die al zoveel teleurstellingen had gehad en moest verwerken. We zaten samen en lieten het maar gebeuren .

Toen we aan kwamen werden we voorgesteld aan een 18 jarige jonge mooie dame genaamd Lana. Zij was de vertaler en meteen hadden we een connectie. Het was net of je terug ging in de tijd. De kliniek was schoon en simpel en de mensen waren erg behulpzaam. Daar ontmoeten wij de geweldige dokters die ons zo geholpen hebben. De dokter ging mam behandelen en zei meteen: ja okay ze heeft bacterien, maar die pijn die zij heeft komt daar niet van. Er is daar meer aan de hand.

Daar zaten we dan en we keken elkaar aan en lieten het maar over ons komen. Mijn moeder moest naar een neuroloog en kreeg een CT scan. Nadat de testen klaar waren en ze de bacterien in haar hoofd en keel gevonden hadden, ging mam meteen aan de fagen. Ze hebben haar medicijnen gegeven die echt werkte.

Ze behandelde haar als een mens. Niet een nummer, maar iemand met gevoel. Daar was geen computer in de kamer en ze keken je in de ogen. Als je een knuffel nodig had kon je die krijgen.

Mam had pijn in haar hoofd net alsof er messen in haar hoofd staken. Voor zoveel jaren die pijn dragen….. Deze dokter wist wat er gaande was en wist wat hij moest doen.

Ze kreeg medicijnen en dat moest opgebouwd worden  en jawel na een kleine week mam voelde veel verschil. Toen zij op de juiste dosis zat, was de meeste pijn weg.

Het was zo mooi om te zien dat mam zich beter begon te voelen. Ze gaven haar behandelingen voor haar hoofd en rug en die vrouw die massages gaf, had gouden handen zoals mam zei..

Deze dokters hebben mijn moeder haar leven terug gegeven en zijn er erg bescheiden over. Dit zijn mensen met grote harten en ze houden van hun werk en de patienten. Zoveel geweldige mensen ontmoet en leren kennen. Wij zijn erg dankbaar voor wat ze voor ons gedaan hebben.

We zijn nu terug en mam is nog bezig met fagen. Maar 1 bacterie is al weg en ze werken nog aan de andere. Haar pijn in haar hoofd is goed en ze voelt zich een stuk beter. Ze heeft nog een lange weg te gaan maar ze is op de juiste weg.Ik hoop in de toekomst dat Holland er open voor staat om mensen zo te behandelen als daar in het Eliava Phage Therapy Center. Dat fagen ook gebruikt kunnen worden in Holland want het kan heel veel mensen helpen.

Betsy en Yvonne

 

Marijke

Wat vooraf ging;

Ongeveer 4 jaar geleden heb ik veel onderzoeken gehad. Ik heb van jongs af aan al last van neuspoliepen, deze bleven maar groeien. Er was hiervoor geen andere oplossing te vinden, dan ze steeds maar weer operatief te laten verwijderen. Ik ben de tel inmiddels kwijtgeraakt, maar ik ben hiervoor minimaal 10 keer geopereerd. Uiteindelijk heb ik in 2013 zelf een verwijsbrief aangevraagd voor een consult bij een longarts. Dit is achteraf een hele goede keuze geweest! Ik werd grondig onderzocht, heb heel wat onderzoeken en testen ondergaan. Uiteindelijk kreeg ik de diagnose; ernstige bronchiëctasieën en een chronische Pseudomonas infectie. Ook werd de Staphylokokken Aureus bacterie veelal gekweekt, zowel in de neus als in mijn longen. Mijn ziektebeeld lijkt qua luchtwegen erg op de ziekte CF(taaislijmziekte), maar het kwam niet uit mijn DNA en andere testen. Ik kreeg gelijk antibiotica tabletten voorgeschreven, dit moest de bacterie onderdrukken.

Dit werkte een tijdje prima, mijn neuspoliepen bleven vanaf toen stabiel, dat was een hele opluchting!

Mijn longen reageerden niet goed genoeg op verschillende soorten antibioticakuren, want mijn longfunctie is in de afgelopen 4 jaar meer dan 20% minder geworden. Ik heb uiteindelijk heel wat antibioticakuren geprobeerd, van droogpoeder inhalatie, antibiotica vernevelingen tot een intraveneuze kuur (Opname met infuus). Maar desondanks dat ik een behoorlijke onderhoudsdosering antibiotica gebruikte, bleef mijn longfunctie achteruit gaan.

We sukkelden wat door, totdat:

We een tv- programma zagen, “Dokters van morgen”. Na deze uitzending dachten we, dit zou iets voor ons kunnen zijn! Hier moeten we ook naartoe, we hebben weinig te verliezen!

We zijn naar Georgië gereisd, alles voor een fagenbehandeling!

Maandag hadden we onze eerste afspraak in de kliniek, enorm spannend. We hadden een gesprek met deze artsen, en ik moest een aantal onderzoeken ondergaan. We hebben voordat we naar Georgië afreisden, sputum opgestuurd om te kijken of ze er wat mee zouden kunnen.

We kregen bericht dat mijn bacterie hoogstwaarschijnlijk te behandelen was met bacteriofagen, maar dat we voor deze behandeling wel naar de kliniek moesten komen. Ik kreeg daar gerichte ‘standaardfagen’, om in te nemen. Nu was het afwachten wat het zou gaan doen. Elke dag moesten we naar de kliniek voor verschillende behandelingen en onderzoeken.

Ik krijg nu voorafgaand aan de fagen verneveling, dagelijks een rug massage, dit zou een gunstige uitwerking hebben voor mijn longbehandeling.

Na ongeveer 1 week merken we al verschil. Na 7 dagen fagenbehandeling mogen we met de antibiotica gaan minderen. We zijn er misschien nog niet, want wat niet in één dag gekomen is, gaat ook niet in één dag weg.

Hopelijk gaat het in deze stijgende lijn vooruit en kunnen we over een tijdje helemaal zonder antibioticagebruik. We zijn tot nu toe erg enthousiast en vol lof over de kliniek, deze mensen zijn ontzettend vriendelijk, behulpzaam en vakkundig!

 

 

Irene
In 1991, op 16-jarige leeftijd, ben ik geopereerd en bestraald aan kanker. Ik ben hiervan helemaal genezen, maar ik heb hierdoor veel complexe lichamelijke problemen aan overgehouden. Helaas trad in 2016 weer het noodlot toe. Eind oktober 2016 moest ik geopereerd worden aan eierstokkanker. Door mijn complexe gezondheid, kreeg ik tijdens de ziekenhuisopname ook een darmperforatie. Hierdoor kreeg ik abcessen in mijn buik en infecties rondom mijn bestaande bypass. Ook kreeg ik fistels in mijn lies en bovenbeen. Antibiotica kuren hielpen tijdelijk, maar daarna kwam de infectie weer zeer regelmatig terug.   Vorig jaar ben ik in contact gekomen met Lies Planje vanwege dit grote infectie probleem. Ik zou chemokuren moeten krijgen. Door het infectieprobleem, durfde ik niet voor de chemo te gaan. De risico’s waren erg groot. Helaas kon ik vanwege mijn slechte gezondheid niet naar Georgie reizen. Gelukkig kon ik in april de bacteriofagen wel op afstand gaan gebruiken. De fagen sloegen aan en de infectie ging tot onze grote verrassing weg. Mijn energie nam hierdoor toe en kon hierdoor de beslissing nemen om toch voor de chemo’s in juni te gaan. De chemo’s hebben geholpen! Tot op heden is de eierstokkanker niet meer terug gekomen. Zo bijzonder dat de bacteriofagen hun bijdrage hebben geleverd aan letterlijk mijn leven!   Het is fantastisch dat Lies en haar vader hun verhaal en de behandeling van bacteriofagen in Georgië, bij Radar op tv met heel Nederland deelden. Hierdoor werd ik enorm gesterkt om ook voor de bacteriofagen te gaan. Lies is zeer behulpzaam, vriendelijk en doortastend bij het begeleiden van patiënten. Je kan zeker met haar, vol vertrouwen het traject in gaan. Groeten Irene, 45 jaar  
Ans

Eerder was beter geweest maar zeker heel waardevol

Mijn moeder, een zeer levenslustige vrouw, kreeg in juli 2016 te maken met een flinke open wond aan haar onderbeen. Ze leed ondraaglijke pijnen. Het lukte maar niet om de wond te genezen. Tijdens een ziekenhuisopname werd duidelijk dat mijn moeder besmet was met de resistente ESBL bacterie. In eerste instantie drong nog niet echt goed tot ons door wat de impact was van deze besmetting. Ondanks alles wat geprobeerd werd, verslechterde de situatie van de wond en op 7 november jl. stond een afspraak gepland met de wondconsulente en de vaatchirurg om te praten over de amputatie van haar rechter onderbeen. Dit was een waar schrikbeeld voor ons. Mijn moeder heeft medisch gezien veel te verduren gehad in haar leven maar het vooruitzicht op een amputatie op 94-jarige leeftijd was een ware nachtmerrie. Wij voelden ons compleet machteloos en hoopten eigenlijk soms dat ze zou sterven in plaats van dit nog mee te moeten maken. Toen ik een uitzending zag van Dokters van morgen over de bacteriofagentherapie kwam een soortgelijke situatie in beeld van een man met een zelfde soort wond aan zijn been en voor wie ook een amputatie dreigde. Hij was behandeld in de Eliava kliniek in Georgië met genoemde therapie en kon zijn been behouden.

Ineens gloorde er weer hoop en ben ik gaan zoeken naar wat meer informatie. Zo kwam ik in contact met Lies Planje van www.bacteriofagentherapie.nl. Zij heeft bemiddeld en de situatie van mijn moeder voorgelegd aan een arts in de genoemde kliniek in Georgië. Het was het beste geweest om met mijn moeder naar Georgië te reizen maar haar gezondheidssituatie liet dat helaas niet toe. Begin november kreeg ik bericht dat er gestart kon worden met de behandeling op afstand. Ik vond het wel belangrijk om een draagvlak te creëren voor het starten met deze behandeling bij de diverse behandelende artsen van mijn moeder. Gelukkig waren ook zij van mening dat we deze kans zeker zouden moeten benutten. Wij wilden wel reëel zijn en hebben nooit verwacht dat mijn moeder nog compleet zou genezen en vele jaren langer zou leven maar ons belangrijkste doel was het behoud van haar been.

Tijdens de op 7 november 2017 geplande afspraak bij de vaatchirurg werd dus niet gesproken over amputatie maar over de start van de therapie. De arts en wondconsulente wilden heel graag dat we tweewekelijks op consult kwamen om de ontwikkelingen goed te kunnen volgen. Al na een paar dagen gebruik van de fagen was er een positieve ontwikkeling zichtbaar in de wond. In plaats van een amputatie plannen zijn we een heel leuk feest gaan organiseren ter ere van haar 95steverjaardag. Langzaam maar zeker begon de wond kleiner te worden en te genezen. In plaats van te herstellen van een zware chirurgische ingreep heeft mijn moeder nog kunnen genieten van misschien wel de mooiste decembermaand uit haar leven. Eindelijk boekte een behandeling een positief resultaat en dat deed haar zo goed en gaf hoop en vertrouwen voor de toekomst. Helaas werd mijn moeder met kerstmis ernstig ziek en is ze opgenomen in het ziekenhuis. Ze had sepsis (bloedvergiftiging) en haar levensverwachting was nog maar heel kort. Wij hadden niet verwacht dat zij het nieuwe jaar nog zou halen. Maar dat gebeurde toch al was het duidelijk dat er niet zoveel tijd meer zou zijn. Tegen ieders verwachting in heeft zij nog 6 weken doorgebracht in een hospice. Niemand begreep hoe dit mogelijk was en de artsen vroegen zich af of dit te maken had met de fagentherapie. In het hospice heeft mijn moeder opnieuw een schitterende tijd doorgebracht. Helder van geest heeft zij afscheid kunnen nemen van al haar dierbaren en heeft ze genoten van de liefdevolle zorg en aandacht. Haar laatste week was zwaar en op 17 februari jl. is mijn moeder gestorven. Erg verdrietig natuurlijk maar we zijn heel erg blij dat de fagentherapie nog op onze weg is gekomen. Als het eerder mogelijk was geweest, zou er ongetwijfeld nog meer bereikt zijn maar de toegevoegde waarde aan de laatste maanden van het leven van mijn moeder stemt ons heel dankbaar.

Ik hoop van harte dat het ook snel mogelijk zal worden om deze therapie in Nederland te kunnen toepassen. Vooral ook omdat bekend is hoe groot de bedreiging is van het steeds toenemende aantal resistente bacteriën. De oplossing is er naar mijn gevoel maar de juiste instanties moeten hier ook van doordrongen raken en doen wat nodig is.

Ans

Catharinus

Antibiotica, het einde van........

Hallo, dit is het verhaal van Catharinus. Medio mei 2017 kreeg ik een wondje onder mijn linkervoet. Dit werd een ontsteking, huisarts schreef antibiotica voor. Kuur op kuur volgde, met als eindresultaat: twee keer MRI, wat uitwees dat er naast de bacterie ook een ziekenhuisbacterie in het bot zat. Diagnose: uitbehandeld!! Conclusie: amputatie gedeelte van de voet. N.a.v. Dokters van morgen, in contact gekomen met Lies Planje. Medio februari 2018 zijn we naar Georgië geweest, voor de fagen behandeling. We zijn daar naar alle tevredenheid behandeld en geholpen, waarvoor onze grote dank! Thuisgekomen ben ik langzaam begonnen met het afbouwen van de fagen. Nu drie maanden verder, zijn er geen ontstekingswaarden meer in het bloed, en is de voet behouden. Mijn huisarts stond versteld! Wij willen Lies hartelijk danken voor de goede begeleiding en wensen haar veel succes!

Catharinus

Caitlin

Na 6 jaar bij verschillende kinder-/MDL artsen in behandeling te zijn geweest voor buik- en overgeefklachten, en een voor mij/ons een onacceptabele diagnose: "Prikkelbaar Darm Syndroom" en "Sydroom van Tietsche" hebben we besloten om het Eliava Instituut in Tiblisi te raadplegen met de klachten.

 

Bij het Eliava instituut is men in 4 werkdagen tijd tot een diagnose gekomen van een verzakte dikke darm in plaats van het prikkelbaar darmsyndroom en het syndroom van tietsche bleek een midderifbreuk te zijn. Ook is er een E Coli bacterie in mijn darmen aangetroffen en een Staphylococcus bacterie in mijn blaas en urineweg. Deze zorgde voor de diarree klachten en voor ernstige blaasontstekingen. Na mijn tweede fagen kuur begon ik het verschil al goed te merken.

 

4 maanden later ben ik weer een gezonde en vrolijke meid van 19, waar ik in augustus het bed niet meer uit kon.

 

Jan

Ik ben Jan, 58 jaar en heb op 27 november 2017 een niertransplantatie ondergaan met een nier van een collega. Na de operatie had ik bij ontslag een Klebsiella Pneumoniae bacterie opgelopen. Geen enkele antibiotica bleek te helpen omdat ik een erg resistente stam had van deze bacterie. Ik kreeg als ik stopte met de antibiotica na een dag of 7 weer een blaasontsteking en koorts. Dan werd ik vanwege het risico van afstoting van de nier meteen weer opgenomen en ging ik aan de antibiotica. Dit is 16 maal gebeurd na de transplantatie. Omdat de artsen aangaven dat ze met de rug tegen de muur stonden heb ik het heft in eigen hand genomen.

Ik nam contact op met Lies Planje die contact persoon is met de kliniek in Georgië. Ik kwam haar op het spoor door het tv programma over bacteriofagen. Mijn urine monster is in het lab van het Eliava gestest en daar is de bacterie ook gevonden en er moest een faag op maat worden gemaakt.

Omdat ik een niertransplantatie had gehad en dus veel medicijnen gebruik tegen afstoting kon de kliniek niet zeggen of het zou helpen bij mij, omdat ze daar niet veel ervaring mee hadden. Omdat het voor mij een laatste middel was waar ik mijn hoop op had gevestigd heb ik via Lies de bestelling geplaatst. Het maken duurde een week of 8 en toen ik in juli uit het ziekenhuis kwam, ben ik meteen begonnen met een intensieve kuur. 2x per dag drinken en 2x per dag in de blaas inbrengen met een katheter. Ik had ook nog een infuus met antibiotica waar ik tot half augustus nog mee door moest gaan. Dit kwam mij goed uit want zolang ik aan de antibiotica zat dan “sliep” die bacterie en werd ik niet ziek. Ik heb nu al een aantal maal een kweek af laten nemen en ik ben nog steeds schoon.

Het ziekenhuis vroeg of ze een klein beetje mochten hebben van de fagen voor onderzoek en ze hebben dit getest op mijn bacterie. De fagen bleken inderdaad mijn bacterie op te blazen en helemaal te vernietigen.

Ik ben blij dat ik nu door de fagen therapie weer een normaal leven kan lijden. Het was kostbaar omdat het niet word vergoed, maar ziek zijn is ook geen optie. I

Ik ben geweldig bij gestaan door Lies Planje, zij had ook regelmatig contact met de kliniek. Persoonlijk vind ik de bijdrage voor wat zij doet erg laag, maar ze doet het met liefde en plezier, dat merk je meteen. Ook de artsen in mijn ziekenhuis gaven aan onder de indruk te zijn van de werking van de fagen die ik had.

Zij konden niks meer betekenen voor me en de fagen waren mijn enige redding tot nu toe.

Het is inmiddels januari 2019 en ik ben nog steeds bacterie vrij!

 

Lex

Augustus 2012 was ik 65 jaar en werd ik ernstig ziek. Aanvankelijk werd een veel zwaardere kwalificatie toegedicht aan mijn aandoening. Maar na 3 weken onderzoek bij de afdeling oncologie in het AMC werd “gelukkig” een auto-immuun pancreatitis geconstateerd. Echter met alle gevolgen van dien. Ik kreeg diabetes type 2 waardoor ik nu elke dag insuline moet bijspuiten. Maar na verloop van tijd kreeg ik regelmatig blaasontsteking. Eenmaal zo heftig dat ik met een sepsis in het ziekenhuis werd opgenomen. Na die tijd kwamen de blaasontstekingen regelmatiger voor. Regelmatig kreeg ik verschillende soorten van antibiotica zodat het eind van het liedje was, dat ik resistent ben geworden voor al deze soorten antibiotica.

Inmiddels was ik al enige jaren bezig om deze blaasontsteking met alternatieve middelen te bestrijden. Ik heb handen vol geld hieraan uitgegeven, want je hebt het er voor over, maar niets baatte. De Ecoli bacterie had zich goed genesteld in mijn blaas en wilde zich niet laten verwijderen.

Toen kwam die verlossende uitzending van Dokters van Morgen. Het was oktober 2017. Mijn vrouw en ik keken elkaar aan en zeiden hoopvol dat dit het ei van Columbus moest zijn! Meteen hebben we contact gezocht met Lies Planje en zij bracht de zaak aan het rollen.

April 2018 zijn mijn vrouw en ik naar Tbilisi vertrokken. We hebben daar 19 dagen gezeten in een voortreffelijk appartement. Het lag op 10 minuten lopen van het Eliava-instituut.

Ik moest elke dag naar het instituut om de fagen direct ingespoten te krijgen in mijn blaas. Uiteraard moest ik ook elke ochtend en avond een faagdrankje innemen, maar dat mocht ik thuis (in het appartement) doen.

Vanaf de eerste dag zag ik aan mijn urine dat de behandeling aansloeg. De urine werd steeds schoner en helderder. Ik voelde me geleidelijk steeds fijner. Ik kreeg meer energie. Het leek wel een toverdrankje.

Drie dagen voor onze terugreis heeft de Eliava-uroloog een urinemonster laten onderzoeken en hij kon met een blijde glimlach zeggen dat mijn urine bijna schoon was.

Voor thuis kreeg ik nog een kuur mee voor 2 x 2 weken. Echter na controle bleek dat er nog hardnekkige restjes Ecoli in mijn blaas waren achtergebleven.

Lies Planje heeft gezorgd dat er wederom een nieuw pakket fagen naar mij toe kwam. Deze keer heeft de uroloog dr. Levan Pipia ( een verschrikkelijk aardige man overigens) naast de bekende fagen die ik innam, nog eens 2 andere extra fagen meegegeven. Wederom moest ik 2 x 2 weken de fagen innemen en inspuiten, maar dan volgens een schema dat hij speciaal voor mij heeft bedacht. Hierbij moest ik de fagen direct in mijn blaas inspuiten via een katheter. Mijn uroloog, hier in Nederland, heeft me daarbij de eerste keer geholpen en de spullen gegeven die voor deze behandeling nodig waren.

En warempel, mijn vrouw en ik, konden onze ogen en oren niet geloven toen we de uitslag kregen van de kweek van mijn urine. MIJN BLAAS IS SCHOON!!!!

Hierbij wil ik bedanken:

- Lies Planje, die me van begin tot eind heeft begeleid op welke manier dan ook.

- De medische staf van het Eliava instituut.

- Mijn uroloog, die me heeft gesteund en gestimuleerd om deze weg te volgen, omdat hij heeft ingezien dat behandeling met antibiotica, op de lange termijn, voor mij geen heilzaam vervolg meer was.

 

Anne

Er is mij gevraagd om mijn verhaal met jullie te delen, in de hoop dat het iemand kan helpen met de zoektocht naar genezing.

Mijn naam is Anne, ik ben 30 jaar en ik heb Hydradenitis Suppurativa (huidaandoening).

Mijn eerste klachten kwamen toen ik 19jaar oud was. De eerste verschijnselen waren pijnlijke 'puistjes'. Dit werden al heel snel echte ontstekingen.
De huisarts wilde mij niet doorsturen naar een dermatoloog, hij dacht het zelf wel op te lossen met antibiotica. Dit heeft zich geresulteerd in een resistentie voor alle soorten antibiotica.

Toen ik uiteindelijk 3 jaar later WEL naar een dermatoloog werd doorverwezen, dacht deze arts het ook op haar eigen manier op te kunnen lossen.
Ik kreeg alle soorten zalfjes, pillen en uiteindelijk Humira injecties.
Achteraf bleek dat ik maar een halve dosis had gekregen, terwijl ik het dubbele had moeten krijgen.

Vorig jaar april was ik het beu (veel te laat) en ging ik naar de huidspecialist in het Erasmus.
Hij was gespecialiseerd in mijn aandoening, keek er 5minuten naar en zei dat ik verwaarloosd was en dat hij me niet meer kon helpen. Ik werd opgegeven.

Toen kwam er bij Radar een aflevering van de bacteriofagen voorbij. Mijn ouders zagen dit als laatste kans en betaalden álles, als ik maar zou gaan. En ik ging.

Juni/Juli 2018 ging ik voor 3 weken naar de Eliava kliniek in Georgië, zonder vertrouwen dat er ook maar íets zou veranderen.

De artsen daar zijn ontzettend lief en kundig.
Hoe lastig het proces ook voelt op dat moment, zij stellen je gerust en gaan met je om als mens. Elke dag, 5 dagen per week, 3 weken lang, kreeg ik fagenzalf opgesmeerd (1x per dag)
De fagendrankjes kreeg ik 2 per dag. (1 in de ochtend en 1 in de namiddag)

Ze hebben testen gedaan om erachter te komen waar en vooral welke bacterie zich in mijn lichaam bevond, met als resultaat 2 soorten fagen die zouden werken.
En ze werken.

Momenteel zit ik in mijn laatste periode fagen slikken en ik voel geen pijn meer.
11 jaar lang pijn en onzekerheid zijn me afgenomen, door deze behandeling.
Ik kan niet zeggen dat het voor iedereen werkt, maar ik kan wel zeggen dat IK enorm opgelucht en geholpen ben, zacht uitgedrukt.

25september moet ik een sample opsturen van de troep die nog uit mijn ontstekingen komt. Op basis daarvan kijkt de kliniek wat er verder nog nodig is.

Ik heb dus nog geen complete genezing, maar de vooruitgang is zeker merkbaar.

Ik hoop dat iemand er iets aan heeft, mochten er nog vragen zijn dan ben ik altijd bereid om die te beantwoorden.