Veel gestelde vragen

Belangrijk: Bacteriofagen zijn geen erkende geneesmiddelen binnen Europa

Indien u voor een behandeling in aanmerking wilt komen, stuur u dan in het Engels een email naar:

info@eptc.ge

I.v.m. het Corona virus en alle maatregelen is het Eliava instituut niet geopend voor behandelingen in de kliniek. Behandelingen op afstand zijn wel mogelijk.

Algemene informatie:

Waarom is een gevoeligheidstest nodig?

Bacteriofagen worden speciaal ontwikkelt en gemaakt voor één bacterie of reeks van bacteriën. De patiënt heeft bijvoorbeeld een Staphylococcus infectie, dan moet er met een Staphylococcus faag behandeld worden. Of in het geval van een E.coli infectie, met een E.coli bacteriofaag.

Fagen zullen de bacterie volledig vernietigen, maar alleen als de faag goed "matched" met de bacterie waarvoor hij gemaakt is. Door middel van de gevoeligheidstest in het laboratorium wordt er bepaald of de bacterie van de patiënt “gevoelig” is voor -en behandeld kan worden met de standaard fagen die beschikbaar zijn. Als deze test uitwijst dat de bacterie niet voor de standaard faag gevoelig is, kan er ook een op maat gemaakte bacteriofaag ontwikkeld worden, de zogenaamde custom faag.

Behandelmogelijkheden en kosten:

Behandeling in Georgië:

Patiënten van over de hele wereld komen naar het Eliava Instituut om behandeld te worden voor antibiotica resistente infecties met behulp van hun unieke collectie van bacteriofagen. De behandeling in de kliniek bestaat uit de noodzakelijke diagnostische testen, variërend van bacteriële analyses tot bloedonderzoeken, MRI, CT scans, en alle medische testen die nodig zijn. Ook zijn de consulten van medisch specialisten, zoals o.a. een internist, uroloog, gynaecoloog, neuroloog, KNO arts, dermatoloog inbegrepen. De standaard bacteriofagen zijn inbegrepen.

Kosten:

Een behandeling in Georgië kost €3900,-.

Eliava adviseert om voor een periode van minimaal 10-14 dagen naar Georgië te komen. Extra kosten voor een op maat gemaakte bacteriofaag zijn €1400,-.

Behandeling op afstand:

In sommige gevallen kan een behandeling op afstand gedaan worden. De kosten hiervoor bedragen €1900,-.

Hoe betaal ik de behandeling?

U betaalt rechtstreeks aan het Eliava Instituut in Euro's. De factuur en benodigde bankgegevens van het Eliava Instituut ontvangt u van hen. 

Worden de bacteriofagen en/of behandelingen vergoed door mijn ziektekostenverzekering?

Nee, deze worden (nog) niet vergoed.

Wie betaalt de reiskosten en huisvesting?

Patiënten zijn zelf verantwoordelijk voor het reizen en het verblijf in Georgië.

Heb ik een visum nodig om naar Georgië te reizen?

Vanuit de Europese Unie is er geen visum nodig tenzij er langer dan 90 dagen in Georgië verbleven wordt. De meeste behandelingen duren 10-14 dagen.

Wat is het Eliava Instituut?

Het Eliava Instituut maakt al 80 jaar bacteriofagen voor de bevolking van Georgië. Zij beschikken over een aanzienlijke kennis en kunnen zich een van de grootste van de wereld rekenen die zich toeleggen op de ontwikkeling van deze manier van behandelen. Meer informatie op hun website http://www.eliavaphagetherapy.com.

Welke bacteriële infecties kunnen er met bacteriofagen behandeld worden?

Een greep uit de mogelijkheden:

• Infectie van de huid of weke delen in combinatie met brandwonden, wonden, cellulitis, abscessen, folliculitis, impetigo en pyoderma
• Bot- en gewrichtsontstekingen zoals bacteriële artritis, osteomyelitis en ontstekingen als gevolg van protheses
• Oogontstekingen zoals bacteriële conjunctivitis
• Urineweg infecties zoals prostatitis, urethritis and cystitis
• KNO infecties zoals sinusitis, pharyngitis, otitis media, and otitis externa
• Luchtweginfecties: cystic fibrosis and chronische luchtweginfecties
• Gingivitis and stomatitis
• Maag darm infecties zoals onder andere gastro-intestinale condities, prikkelbare darmsyndroom
• MRSA
• VRE  (Vancomycineresistente enterokokken)
• CRE  (Carbapenemresistente Enterobacteriën)
• ESBL vormende bacteriën (Extended-spectrum bèta-lactamase)

Voor een volledig overzicht kunt u terecht op www.eliavaphagetherapy.com

Wat kan niet behandeld worden?

Ziekte van Lyme (Borrelia), Q-koorts (Coxiella Burnetii), Ziekte van Crohn, Reumatoïde Artritis (RA), Tuberculose (TBC), Chlamydia, Babesia, Bartonella, Colitis Ulcerosa, Heliobacter, Strenotrophomonas, andere mycobacteriele infecties, Spirocheten (bv. Ziekte van Weil) en Rickettsia infecties (bv. Vlektyfus),  Fibromyalgie, Herpes zoster, Epstein Barr en andere virale infecties.

Zijn bacteriofagen gevaarlijk?

Bacteriofagen vallen alleen de bacteriën aan waarvoor ze gemaakt zijn, alle goede bacteriën blijven ongemoeid. Er zijn geen vervelende bijwerkingen bekend door het gebruik van bacteriofagen.

Zijn er bijwerkingen als gevolg van het gebruik van bacteriofagen?

Er zijn geen vervelende bijwerkingen bekend door het gebruik van bacteriofagen.