Onze ervaring

Wij zijn u voor gegaan in de zoektocht naar een behandeling met bacteriofagen. Mijn vader, 84 jaar oud, had een Klebsiella pneumoniae bacterie in zijn lichaam. De Klebsiella pneumoniae bacterie is een resistente ziekenhuis bacterie uit de BRMO groep en zeer moeilijk te bestrijden met antibiotica. Deze bacterie zorgde al maandenlang voor wekelijks terugkerende gecompliceerde urineweg infecties en ziekenhuisopnames.

Doordat mijn vader de afgelopen jaren al veel antibiotica had gekregen, was er uiteindelijk nog maar één antibioticum over. De steeds terugkerende infecties waren een oneerlijk gevecht en putte mijn vader uit. Afgelopen maart was hij er zeer slecht aan toe en konden we alleen maar hopen dat de laatst mogelijke antibioticum zou aanslaan. De avond van 21 maart werden wij in de avond gebeld door de verpleegkundige die ons vroeg om langs te komen, omdat ze niet wist hoe het 's nachts zou gaan met mijn vader. Bij mijn vader op de kamer vertelde hij mij dat hij iets op TV had gezien dat hem misschien wel kon helpen. Het bleek de uitzending van Zorg Nu te zijn over bacteriofagen. Ik had er nog nooit van gehoord maar de volgende dag begon mijn zoektocht.

Na aardig wat telefoontjes met verschillende instanties wist ik dat het Eliava Instituut in Georgië op dit gebied de meeste ervaring heeft en heb ik contact met hen gezocht. Door de enorme tijdsdruk moesten we snel handelen en hebben we met een koerier een urinemonster van mijn vader opgestuurd naar Georgië. Dit urinemonster werd in het lab daar getest op gevoeligheid voor al bestaande fagen. De bacterie van mijn vader was helaas niet gevoelig en er moest een faag "op maat" gemaakt worden. Een proces wat weken duurde. In het ziekenhuis en uiteindelijk ook het verpleeghuis is alles op alles gezet om tijd te rekken voor mijn vader. Uiteindelijk kon mijn vader op 22 mei het eerste faag flesje innemen.

Na een paar dagen al zagen we kleine veranderingen bij mijn vader. We konden het niet geloven. In de dagen en weken die volgden werd de urine van mijn vader steeds schoner en ging hij er beter uit zien. Zijn eetlust kwam langzaam weer terug , de jeuk verdween en hij voelde zich steeds iets beter. Op 12 juni kregen we het antwoord waar we zo vreselijk op hoopten, een urinetest wees uit dat de Klebsiella pneumonia niet meer aanwezig was bij mijn vader. Een wonder! 

We hebben in de weken erna de urine van mijn vader nog twee keer laten testen, omdat we het niet konden geloven. De bacterie was echt weg. 

Woord van dank

Zonder de uitzending van ZorgNu van 21 maart 2017 waren wij nooit op het spoor gekomen van bacteriofagen als redmiddel voor mijn vader. Namens mijn vader, moeder en familie willen wij iedereen die aan dit programma heeft meegewerkt ontzettend bedanken.

Wat doen wij?

Door deze eigen ervaring, de wereldwijde problematiek met de antibiotica resistentie en de kracht van fagen om bacteriën te vernietigen, wil ik mij inzetten voor het helpen van patiënten die ook last hebben van steeds terugkerende bacteriële infecties. Met de kennis die wij hebben opgedaan, kunnen we patiënten informeren, praktisch begeleiden en helpen om de mogelijkheden van een fagenbehandeling nader te onderzoeken. Op onze website vindt u een overzicht van de stappen die doorlopen moeten worden. Indien u geen antwoord vindt op uw vraag kunt u per email uw vraag aan ons stellen. 

Daarnaast wil ik me in samenwerking met Moleculair Microbioloog Dr. Stan Brouns van de TU in Delft, inzetten voor meer onderzoek naar -en het promoten van de bacteriofagentherapie in Nederland. Er kan zoveel leed voorkomen worden en de kostenbesparingen zijn enorm als bacteriofagen in een eerder stadium voor mensen beschikbaar zijn.

Lies Planje